Beskonačna kocka

Poslovni model beskonačne kocke

Zamislio da postoji nešto što se zove beskonačna kocka; jednostavnim riječnikom, kocka koja se kontinuirano beskonačno okreće i njezine plohe kontinuirano mijenjaju svoj sadržaj! Čini se potpuno besmisleno, i kako to uopće može služiti ičemu!? No, koncept naše beskonačne kocke predstavlja zapravo određeni princip, ili možda bolje rečeno apstrakciju, koja se može itekako primjeniti na poslovni model određenih tvrtki, prvenstveno IT tvrtki!

Svjedočimo nevjerojatnim izazovima u svijetu, upravo smo usred strašne krizne situacije! Još uvijek zdravstvena tema prevladava, no tema gospodarstva i ekonomske krize koja je neizbježna; polako sustiže temu zdravstva i nameće se kao dominantna. Ono što je sigurno, Hrvatska je trenutno zdravstvenu krizu sjajno odradila, a kako ćemo ekonomsku krizu odraditi tek treba vidjeti.

A gdje smo to mi poduzetnici, ili da budem precizniiji IT poduzetnici? Strategije razvoje određene IT tvrtke ovise poprilično o usluga i proizvodima koje nude na tržištu, granama industrije na koje su fokusirane i određenim poslovnim principima koje primjenjuju u svojem djelovanju. Neke tvrtke isključivo nude svoje produkte, neke preprodaju treća rješenja, neke nude samo servise, neke guraju invoacije i konzalting, neke guraju gotove proizvode u vidu IT opreme, itd…uglavnom većina IT tvrtki svoj razvoj vidi kroz neku strategiju i poziciju na određenim tržištima i industrijama kroz ponudu usluga i proizvoda. I budimo iskreni, hrvatske IT tvrtke su dosad uglavnom bile jako uspješne, iznimno profitablne, te im je unazad par godina ekonomski princip ponude i potražnje itekako išao na ruku, kako na domaćem tako i na svjetskom tržištu. I onda se dogodio šok…!!! Pojavila se kriza, koja pobija aposlutno sve planove i strategije kod većine IT tvrtki!

Postoje određene IT tvrtke koje nemaju čvrstu strategiju, već se iznimno fleksibline i okrente, kako u internoj organizaciji, tržišnoj poziciji tako i u tehnologiji koju primjenjuju u svojem radu. Takve kompanije imaju nevjerojatnu priliku da se transforimraju u vrlo kratkom vremenu i tržištu ponude prijeko potrebne usluge u vidu implementacije određenih servisa koji će globalnom gospodarstvu omogućiti nesmetano funkcioniranje i brzi povratak u normalu kada ovaj šok prođe. Izvjesno je da nikad nije postojala veća prilika za inovacije koje IT industrija može ponuditi, prvenstveno u sektorima zdravstva i farmaceutike, a to će moći odraditi opet tvrtke koje su iznimno brze, fleksibilne i prilagodljive na novonastalu situaciju. To su one tvrtke gdje se strategija i njen sadržaj mijenjaju od ujutro do popodne, gdje prostor i vrijeme rada više nisu bitni, i gdje se znanja i nove tehnologije apsorbiraju u nevjerojatno kratkom roku. Kada takva IT tvrtka ima i kvalitetan menadžment, koji je u vrijeme ekstra profita uspio akumilirati kapital, birati zdrav portfelj klijenata i fokusirati se na stabilne gospodarske grane, onda dobivate poziciju koja osigurava priliku, a nikako prijetnju.

No da bi se sve to moglo ostvariti, poslovni model mora biti toliko fleksibilan poput naše beskonačne kocke – kocka koja se kontinuirano beskonačno okreće i njezine plohe kontinuirano mijenjaju svoj sadržaj! Okretanje kocke možemo zamisliti kao strategiju koje se stalno okreće i mijenja, a polohe kocke kao sadržaj te strategije koji se kontinuirano također mijenja. Kako to postići? Tu dolazimo do ključnog problema, odnosno izazova. Kultura rada IT tvrtke, primarno se manifestira kroz zaposlenike te iste tvrtke jer oni moraju sve te promjene apsorbirati i provesti u djelo na konkretnim projektima. Da bi do projekata uopće došlo, menadžment mora biti sposoban, brz i okretan da bi mogao upravljati IT tvrtkom na opisani način. Većina našeg IT tržišta je poprilično dobro definirano, odnosno karte su jasno podijeljene, ili bolje rečeno bile su podijeljene. Gotovo je izvjesno da će doći do nekih promjena, te da će u prvi plan doći i neke druge IT tvrtke od trenutno istaknutih. Možemo biti sigurni da će poslovni model beskonačne kocke uvelike odrediti budućnost hrvatskog IT tržišta.