Praćenje zaraze i širenja epidemije COVID-19

Praćenje mogućih područja izbijanja COVID-19 zaraze i širenja epidemije

Analiza telefonskih zapisa osoba pogođenih bolestima kao što je Koronavirus (COVID-19) može odrediti geografska područja moguće zaraze i nastanka bolesti.

Nacrt potencijalnog područja od interesa može se izraditi povezivanjem svih baznih stanica teleoperatera povezanih s njihovim mobilnim telefonima i na taj način nastaviti s odgovarajućim zdravstvenim mjerama za suzbijanje epidemije.

Slika u nastavku opisuje hipotetski scenarij s unesenim nasumičnim podacima.

Prikazuje primjer povezanosti s mobilnim stanicama i kretanje dva mobilna uređaja koja koriste dva odvojena korisnika za koje je otkriveno da su zaraženi virusom. Jedan je prikazan crvenom, a drugi zelenom bojom.

Obratite pozornost na područja mogućeg kontakta, gdje su područja označena crvenom i zelenom blizu jedno drugome te područja u kojima se zeleni korisnik kretao na karti.

Slika 1. Primjer povezanosti s mobilnim stanicama i kretanje dva mobilna uređaja (NASUMIČNI PODACI)

Podaci prikupljeni iz telefonskih zapisa temelje se na čvrstim i dokazanim činjenicama, a ne na izjavama osoba zaraženih virusom ili ljudi koji su s njima bili u kontaktu: te izjave, u najmanju ruku, mogu biti sumnjive, pod utjecajem izvrnutog ili samozaštitnog stanja uma, s obzirom na potencijal histerije tipičan za slučajeve virusnih epidemija.

Što je još gore, takav tip istraživanja zahtjeva puno vremena, a njega uopće nema.

Korištenje ovog resursa je, stoga, potrebno kako bi se učinkovito retroaktivno analizirali kretanje i točke susreta te brzo optimizirali zdravstveni postupci usredotočeni na traženje drugih potencijalnih zona infekcije i ograničavanje širenja virusa.

Nakon što se interesno područje ustanovi, dodatna i korisna aktivnost definira stvarnu pokrivenost baznih stanica na koju se povezuje osoba koja se istražuje.

Postoji razlika između područja za koje se pretpostavlja da je pokriveno baznom stanicom i stvarne geografske pokrivenosti te bazne stanice. To je presudno kod određivanja crvene zone.

Istraživanje stvarne pokrivenosti s namjenskim uređajima za praćenje, BTS lokatorima, i utvrđivanje područja unutar kojeg se mobilni uređaji mogu povezati na baznu stanicu od presudne je važnosti za kvalitetno provedenu istragu.

Na primjer, visoka staklena zgrada može u potpunosti utjecati na signal bazne stanice te može reflektirati signal i pokrivenost u drugu zonu, koju u teoriji ta bazna stanica ne bi trebala pokrivati. U ovom slučaju, uređaj neće imati mogućnost generiranja prometa na očekivanom području, već će s baznom stanicom biti u kontaktu negdje drugdje.

To znači da je osoba mogla biti u drugom dijelu grada i u kontaktu s drugim osobama, o čemu manje detaljni scenarij istrage ne vodi računa.

Za primjer, na slici 2 očekivana (teorijska) pokrivenost baznom stanicom označena je plavom bojom, dok crvene točke pokazuju stvarnu pokrivenost iste stanice mjerenu BTS lokatorima.

Na tim mjestima bazna stanica može prihvaćati pozive upućene od korisnika kojeg se prati, iako u teoriji na tim mjestima uopće ne bi trebalo biti signala.

Ova oprezna i temeljita analiza istražiteljima omogućava bolje određivanje i proširivanje područja moguće kontaminacije, dobivanjem informacije pokriva li bazna stanica na koju je povezan uređaj korisnika npr. unutrašnjost javne zgrade te tako posljedično potvrditi hipotezu da je spomenuta osoba možda tamo bila.

Slika 2. Primjer očekivane (teorijske) pokrivenosti signalom bazne stanice za razliku od stvarne pokrivenosti.

SecurCube je tvrtka za digitalnu forenziku specijalizirana za razvoj tehnologije za analizu podataka Zapisa telefonskih poziva i istraživanje stvarne pokrivenosti baznih stanica. Tim surađuje s tijelima za provođenje zakona i stručnjacima za digitalne tehnologije koji su posvećeni ispitivanju elektroničkih uređaja i povezanih podataka, pružajući im savjetovanje, podršku i obuku.

Phonelog je softversko rješenje stvoreno iz mašte i želje Nicole Chemella i Massima Bastianona, dva mlada IT inženjera koji su 2010. godine odlučili stvoriti sustav koji će pomoći istražnoj forenzičkoj analizi podataka: umjesto markera, olovke i hrpe papira i telefonskih zapisa vrlo jednostavan, moderan i učinkovit alat za uštedu vremena i izradu kvalitetne forenzičke analize. Program je u stanju apsorbirati, analizirati i povezivati podatke iz različitih izvora: zapise o detaljima poziva, podatke baznih stanica, zapise mobilnih uređaja, GPS zapise i još mnogo toga. Pojednostavljuje postupke istraživanja i nudi mnogo načina upravljanja, organiziranja i prikazivanja vizualnih rezultata na jednostavan i učinkovit način. Phonelog nudi razne značajke, kao što je lociranje na karti kako bi
se prepoznale korisničke navike i interakcije s drugim osobama.

FLEKSBIT je eksluzivni distributer softverskog rješenja Phonelog.